Chleb nasz powszedni
Czy żywność jest takim samym towarem, jak każdy inny? Mega fabryki białka: od podwodnych farm łososi po bezkresne gaje oliwne – widowiskowa i bezlitośnie precyzyjna wiwisekcja współczesnego przemysłu rolnego.
Geyrhalter przyzwyczaił nas już do tego, że potrafi odnaleźć piękno w miejscach, do których zazwyczaj boimy się zaglądać. „Chleb nasz powszedni” bez słowa komentarza odsłania kulisy powstawania produktów żywnościowych trafiających na nasze stoły. Witajcie w świecie, w którym jedzenie jest przede wszystkim towarem: powtarzalnym, masowym i tanim. Niezależnie od tego, czy chodzi o produkcję białka zwierzęcego czy roślinnego, proces jest w pełni zautomatyzowany, zależny od procedur i pozbawiony emocji. Nawet ludzie przypominają tu maszyny. Gigantyczne przedsiębiorstwa spożywcze prezentują się imponująco w perfekcyjnych kadrach Geyrhaltera. Ale czy na pewno chcemy, żeby właśnie tak wyglądał nasz chleb powszedni? I czy jest inny sposób na wykarmienie świata?
Konrad Wirkowski
2005 IDFA (Special Jury Award)
2006 Visions du Reel (John Templeton Prize)
2006 Hot Docs (Honorable Mention)
2006 Sheffield Doc/ Fest
2006 Ji.hlava (Special Jury Award)